IF YOU DO THE SAME, THEN THE RESULT IS THE SAME. CHANGE WILL NOT HAPPEN UNTIL YOU CHANGE THE CAUSE

Selasa, 01 April 2014

Elliptical Sentences

Elliptical sentences adalah bentuk kalimat yang disederhanakan dengan cara menggabungkan dua kalimat menjadi satu kalimat. Penggabungan itu dilakukan dengan cara menghilangkan salah satu unsur kalimat yang sama dari kalimat 1 dan kalimat 2.
Elliptical sentences harus anda kuasai dengan baik, sebab sedikit banyak akan berpengaruh terhadap kemampuan anda dalam berbahasa Inggris.
Kalimat ellipsis ini bisa dibentuk jika:
* Kedua kalimat memiliki unsur kalimat yang sama. (Unsur kalimat; Subject, Predicate, Object/Complement)
* Kedua kalimat menggunakan tenses yang sama, dengan pola predikat yang sama. Bila tensesnya sama, tetapi pola predikatnya berbeda, kedua kalimat tidak bisa disederhanakan dengan pola ellipsis.
Contoh: He is at home. (P = to be)
I go home. (P = Verb)

Ada 3 bentuk kalimat ellipsis:
1. Positive Elliptics2. Negative Elliptics3. Opposite Elliptics

1. POSITIVE ELLIPTICS (too dan so)
Too dan so (=juga) digunakan jika kedua kalimat berbentuk positif.
Pola kalimatnya:


Contoh:

I am an artist. Maya is an artist.
- I am an artist and Maya is too.
- I am an artist and so is Maya

I like tea. Ronaldo likes tea.
- I like tea and Ronaldo is too.
- I like tea and so is Ronaldo.

Dora went to London. Emon went to London.
- Dora went to London and Emon did too.
- Dora went to London and so did Emon.

Rudi can speak Japanese. Susi can speak Japanese.
- Rudi can speak Japanese and Susi can too.
- Rudi can speak Japanese and so can Susi.


2. NEGATIVE ELLIPTICS (either dan neither)
Either dan neither (= juga tidak) digunakan jika kedua kalimat berbentuk negative.
Pola kalimatnya:

Contoh:

I am not an artist. Maya is not an artist.
- I am not an artist and Maya isn’t either.
- I am not an artist and neither is Maya.

I don’t like tea. Ronaldo doesn’t like tea.
- I don’t like tea and Ronaldo doesn’t either.
- I don’t like tea and neither does Ronaldo.

Dora didn’t go to London. Emon didn’t go to London.
- Dora didn’t go to London and Emon didn’t either.
- Dora didn’t go to London and neither did Emon.

Rudi cannot speak Japanese. Susi cannot speak Japanese.
- Rudi can’t speak Japanese and Susi can’t either.
- Rudi can’t speak Japanese and neither can Susi.


3. OPPOSITE ELLIPTICS (but)
But (=tetapi) digunakan jika kedua kalimat bertentangan.
Pola kalimatnya:

Contoh:

I am an artist. Maya is not an artist.
- I am an artist but Maya is not.

I don’t like tea. Ronaldo like tea.
- I don’t like tea but Ronaldo does.

Dora went to London. Emon didn’t go to London.
- Dora went to London but Emon didn’t

Rudi cannot speak Japanese. Susi can speak Japanese.
- Rudi cannot speak Japanese but Susi can.




Contoh Soal:

1. Riska is tall. Toni is tall.
Jawaban:  Riska is tall, and so is Toni/Riska is tall, and Toni is too.

2. Dina eats pizza everyday. My sisters eat pizza everyday.
Jawabam: Dina eats pizza everyday, and My sisters do too.

3. I can sing. You can sing.
Jawaban:  I can sing, and so can you.

4. John is playing soccer. Beni is playing soccer.
Jawaban: John is playing soccer, and so is Beni.

5. We bought a new car. She bought a new car.
Jawaban: We bought a new car, and so did she.

6. They  will not visit you. I will not visit you.
 Jawaban:
They  will not visit you, and neither will I.

7. He doesn’t do the home work. I don’t do the home work.
Jawaban: He doesn’t do the home work, and neither do I.
 
8. They don’t watch TV. Toni doesn’t watch TV.
 Jawaban:
They don’t watch TV, and neither does Toni.
 
9 . We haven’t eaten. They haven’t eaten.
Jawaban: We haven’t eaten, and neither have they.
 
10. They can’t sing. I can’t sing.
  Jawaban: They can’t sing, and neither can I.

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar